Ook voor de volledige vachtverzorging van uw kat bent u bij Kattentrimsalon Twilight aan het juiste adres.

Niets is zo mooi als een langharige kat, maar deze lange vachten zijn ook zeer onderhouds gevoelig. Zo vragen de vachten van de Ragdoll, de Noorse Boskat, de Pers of een Heilige Birmaan de nodige verzorging. Er vormen zich snel klitten en dit geeft de kat veel pijn en ongemak bij het bewegen, vooral als er klitten op gevoelige plekken zoals de liezen of de oksels zitten.

Het is dus erg belangrijk om uw kat regelmatig te borstelen. Doe dit liever niet iedere dag omdat je dan een overmatig producerende vacht creëert .  Borstel ze wel maximaal één keer in de week, het onderwol zit er namelijk ter bescherming van de huid. Deze wol zit altijd los, dus deze kan je ook altijd zo uitkammen. Wat het lichaam dan doet is zo snel mogelijk nieuwe wol produceren om de huid te beschermen. Kam je dus te vaak wol uit, dan gaat het lichaam de wol overmatig produceren. Omdat de wol dan te snel  weer aangemaakt moet worden is deze wol ook van mindere kwaliteit.  Om te voorkomen dat uw kat klitten krijgt is het wel belangrijk om tussendoor te controleren op klitten. Dit kan met een kam of met de hand, maar probeer dan te voorkomen dat je veel wol uit gaat kammen en zoek dan echt alleen naar de klitten.

Iedere 3 maanden maakt de kat een vachtwisseling door,  tijdens deze verhaarperiode is het fijn om de kat te helpen door oude wol goed uit te borstelen. Dit voorkomt  dat de kat de oude wol oplikt en last krijgt van haarballen. Ook voorkomt het dat deze plukken gaan klitten of in huis belanden. Dit is ook de ideale periode voor een bezoekje aan de salon. Dit geldt ook voor de kortharige en half langharige rassen. Rassen zoals de Britse korthaar en de Exotic  hebben erg veel onderwol  dus deze kunnen zeker een handje geholpen  worden!

Vaak is de buik een erg lastige plek voor u als eigenaar om uit te kammen. De katten laten het vaak ook niet gemakkelijk toe. Dit is namelijk een pijnlijke plek voor klitten, de klitten trekken dan echt aan de huid. Wat ik vaak doe is de buik, oksels en de liezen wat korter scheren zodat er hier geen klitten kunnen vormen, wat ongemakken voor de kat voorkomt. Dit maakt het onderhouden van de vacht voor u als eigenaar ook vaak veel makkelijker.

Het trimmen van een kat is niet altijd makkelijk, het vraagt veel geduld en handigheid. Het is erg belangrijk dat de kat op zijn/haar gemak is, daarom probeer ik ze altijd eerst op hun gemakt te stellen. Een rustige benadering is erg belangrijk, katten zijn heel anders dan honden, als je geen medewerking van ze krijgt sta je nergens. Daarom is het zo belangrijk dat uw kat zich prettig voelt en ze zo min mogelijk stress ervaart. Iedere kat heeft zijn/haar eigen gebruiksaanwijzing, daarom is het de eerste keer ook altijd kijken wat voor uw kat het beste werkt. De meeste katten laten zich goed behandelen in de salon, omdat dit onbekend terrein is voor de kat.

Als de kat erg vervilt is kan het nodig zijn om de kat helemaal te scheren, uitborstelen lukt dan niet meer. Wel kan het zijn dat het scheren voor de kat dan onprettig voelt omdat het een beetje trekt aan de huid. Dit kan zorgen dat een kat niet positief reageert op een behandeling, je kan ze namelijk niet vertellen dat ze zich daarna veel beter voelen! Lukt het op dat moment niet meer om de kat scheren, omdat de kat over zijn/haar grens heen is, dan kan er voor gekozen worden om op een ander moment verder te gaan. Daarom is het erg belangrijk om vervilting te voorkomen. Dit is voor u en mij fijner, maar vooral ook voor de kat, omdat de behandeling dan ook veel sneller gaat en onnodige pijn aan de huid wordt voorkomen.

Wilt u meer informatie over het trimmen van uw kat of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met mij op. Tel. 06-46665836